Следвайте Гласове в След 11 години начело на европейската левица той

...
Следвайте Гласове в След 11 години начело на европейската левица той
Коментари Харесай

Завръща ли се Станишев след ПЕС и два рекорда?

Следвайте " Гласове " в 
След 11 години отпред на европейската левица той не затваря вратата за политиката, а упованията са да я прекрачи назад към българската

Разберете, един ден на небето татко ми ще отиде при легендите.
С тези думи 9-годишният Георги Станишев обобщил какво работи татко му пред своя клас при започване на образователната година. Синът на президента на ПЕС не крие своята горделивост, че татко му има страхотна европейска кариера и няколко политически върха.
Най-дългогодишният водач на Българска социалистическа партия в новата ѝ история, оживял отпред цели 13 година Единственият министър председател от левицата, изкарал цялостен мандат, освен това в съдружно ръководство. Като президент на ПЕС е първият българин, заемал толкоз висок партиен пост в Европа. И остана отпред на левицата в Европейски Съюз рекордните 11 година

Упорит, само че сдържан. Диалогичен и умеещ да убеждава, само че и подготвен на взаимни отстъпки в името на мечтаните цели. Добър оратор, който поддържа връзка с лекост и възприятие за комизъм. Тези качества разрешиха на Станишев да се задържи толкоз дълго на върха на левицата - първо в България, а по-късно и в Европа.
Когато през 2001 година младият историк и международник без опит и нито ден стаж отвън “Позитано ” 20 изкачи партийния връх безусловно за една нощ, малко на брой имаха вяра в дългото му оцеляване в алените интриги и кавги. Но той съумя освен да се ориентира бързо, само че и да се трансформира в добър партиен уредник. Отвори Българска социалистическа партия за младите и я модернизира. И я запази макар труса, който я разклати след отцепването на АБВ. Всъщност Станишев пое Българска социалистическа партия след избора на Георги Първанов за президент, само че бързо се еманципира от своя политически наставник. А по-късно стана и водачът, по времето на който Първанов се раздели с Българска социалистическа партия.
Станишев е първият министър председател от Българска социалистическа партия, изкарал цялостен мандат. При това в комплицирани съдружни връзки с Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, довели до тежкото преглъщане на плоския налог от страна на левицата. Но пък точно по негово време България стана член на Европейски Съюз на 1 януари 2007 година, с висок стопански напредък и рекордни задгранични вложения.
Управлението му не бе безоблачно и бе придружено от кавги, само че с помощта на салдото и диалогичността на премиера оцеля след 7 вота на съмнение и няколко министерски рокади. На изборите през 2009 година претърпя избирателен погром от ГЕРБ, само че оцеля отпред на партията. А през 2013 година Българска социалистическа партия стана даже мандатоносител. Оттегли се от лидерския пост в левицата през 2014 година, към този момент определен за евродепутат. От властта обаче излезе с победа в персонален проект и намерил любовта на живота си - брачната половинка си Моника.
Днес отношението към Станишев в Българска социалистическа партия е от “осанна ” до “разпни го ”. Мнозина, в това число негови предходни партийни врагове, признават с ръка на сърцето, че по негово време столетницата в действителност е била в доста добра кондиция. Други пък не престават да носят горчивината от обединението с Движение за права и свободи за кабинета “Орешарски ” и от поддръжката на Делян Пеевски за началник на ДАНС.
Именно при Станишев обаче левицата у нас реализира своя международен пик - през 2003 година стана член на Социалистическия интернационал, а малко по-късно - реформирана, влезе в Партията на европейските социалисти. Едва ли тогава някой е подозирал, че единствено няколко години по-късно самият Станишев ще оглави ПЕС.
Изборът му за президент на европейските социалисти през 2011 година бе измежду най-значимите събития в новата история на Българска социалистическа партия. А след третото му следващо преизбиране през 2018 година мястото му на европейската политическа сцена даде мотив за горделивост даже на съперника му в България - водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който го поздрави.
Още с встъпването си на поста Станишев направи поръчка за съществена смяна в Европейски Съюз и показва, че политиката му ще е на обединяване и взаимност. За 11-те години под негово управление ПЕС стана огромно и сплотено политическо семейство. Днес в него членуват 33 партии, 12 са асоциирани членове и още 12 са наблюдаващи. ПЕС резервира второто си място като политическа мощ в Европа, което не бе елементарно на фона на все по-набиращите скорост популистки и зелени обединения.
През 2011 година имаше единствено двама леви министър председатели в 27-те страни на Европейски Съюз. Днес те са шестима (доскоро 7, колкото са и министър председателите на ЕНП), а в още 6 европейски страни левицата е част от съдружни държавни управления. Любопитно е, че на запад от Любляна десницата към този момент няма премиерски пост. Паритетът с ЕНП е и на равнище Еврокомисия, където левицата и десницата имат по 9 комисари (заедно с ръководителя на ЕК). Заслугите за всичко това надалеч не са единствено на Станишев, само че когато един политик има мощно европейско семейство до себе си може да играе доста по-уверено на народен терен.
Днес посланията на левицата се чуват в Европа доста по-ясно от преди. Не единствено поради международната рецесия и високите цени на газа, възходящите неравенства и потребността от взаимност. Годишната тирада на шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайерн прозвуча толкоз обществено, че леви евродепутати описват по какъв начин на смешка техни сътрудници предложили на Станишев да я поканят в ПЕС.
В България малко се знае за работата на Станишев на европейски терен, само че той е водил действителни борби за налагането на съответни политики, чиито резултати се виждат през днешния ден и у нас. Както самичък нееднократно е казвал - в политиката няма място за страсти, само че за идеите би трябвало да се бори всеки.
Има зад тила си две огромни персонални победи - налагането на европейските младежка и детска гаранция. За интервала 2014-2020 година финансирането за България по младежката гаранция е било над 100 млн. лева За интервала младежката безработица е намаляла от 25 до 8,9%.
За тези години левицата отвоюва запазването на обществения темперамент на Европейски Съюз, налагайки Европейския дирек за обществените права. По него, посредством Европейския обществен фонд, за България са разпределени 2,6 милиарда евро.
Още при започване на мандата си президентът на ПЕС стартира стратегически диалог по План за обществени и стопански промени. След това левицата остро се опълчи против концепцията за Европа на две писти. А за проекта “Станишев ” в Брюксел направиха прилика с “Маршал ”.
Идеи от този документ виждаме и в сегашния проект за възобновяване. А пък за него водачът на ПЕС е водил борба първо в личното си политическо семейство, където по-богатите северни страни се опъвали на сходна взаимност, чудейки се по какъв начин ще обяснят на гласоподавателите си, че би трябвало да платят сметката и на по-бедния харчещ юг, описват очевидци на хилядите му онлайн диалози по тематиката във времената на коронавирус пандемията. Но през днешния ден проектът е реалност и по него единствено за България са планувани близо 6 милиарда евро.
Членството на България в Шенген е една от тематиките, които Станишев слага всекидневно пред сътрудниците си в Европа. През 2018 година даже приготви отчет за приемането на страната ни и Румъния с всички граници, а освен по въздух и вода, който бе признат от Европарламента и излезе с рекомендации към Съвета.
През годините той е поставял на дневен ред и участието ни в еврозоната, както и тематиката за европейската защита и сигурност. А на кръгла маса за сигурността през 2017 година даже събра дружно Румен Радев, Бойко Борисов и Корнелия Нинова.
С опита и световния си взор над международната обстановка, с аналитичния си метод към процесите Станишев през днешния ден гледа напред към проблемите, които ни чакат. Днес той има нова идея. Вторачени в ежедневните рецесии, малко на брой плануват, че след 20 години ще има голяма промяна на пазара на труда с навлизането на изкуствения разсъдък и роботите. И никой не приказва на младите по какъв начин и към какви специалности да се преориентират, с цел да са адаптивни и в такава обстановка на пазара на труда. Докато за Станишев това е тематика, по която той към този момент работи освен на европейски, само че и на български терен.
В петък Станишев разгласи, че се отхвърля от конкуренцията за идващ мандат отпред на ПЕС. “Не можеш да претендираш да си президент на ПЕС, в случай че нямаш мощна партия зад тила си ”, изясни той.
Каква ще е политическата му орис оттук насетне обаче не разкрива. 55 години са прекомерно ранна възраст за пенсиониране. А и той не крие, че идеята “левицата в България да бъде мощна още веднъж ” е негова персонална и ще работи за нея. Без да прецизира под каква форма. Думите му от първия ред на залата в петък чуха обаче едни от знаковите червени лица като Калоян Паргов, Дора Янкова, Георги Пирински, Жельо Бойчев, Ангел Найденов и Юрий Асланов. И това дава мотив да се разсъждава по тематиката.
Източник: " 24 часа "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР